Water en contactlenzen: een gevaarlijke combinatie voor uw ogen.

Reageer

Het overkwam jou misschien ook wel al eens? Je bent op vakantie of verblijft ergens anders en je bent je lenzenvloeistof vergeten. Snel even reinigen met water dan? 
Hieronder enkele redenen waarom je lenzen NOOIT mag spoelen met leidingwater. 

Lenzen in contact met water

  • Al is ons leidingwater gezuiverd, het bevat nog steeds verschillende micro-organismen waaronder acanthamoeba. Deze parasiet leeft in ons water en kan heel wat schade toebrengen aan onze ogen. Tijdens het wassen spoelen we deze parasiet onmiddellijk af maar als de parasiet zich aan de lens hecht en bij het inbrengen gevangen zit tussen lens en hoornvlies, zal die zich daar nestelen. Dit kan niet alleen een zware oogontsteking met zich meebrengen maar zelfs een permanente aantasting van de ogen. 
  • Al gebruik je flessenwater, dan nog is het niet verstandig om de lenzen hiermee uit te spoelen. Zelfs flessenwater is nooit volledig vrij van micro-organismen terwijl lenzenvloeistof een speciale samenstelling heeft die ervoor zorgt dat schadelijke micro-organismen worden uitgeschakeld. 
  • Zachte lenzen spoelen met water kan ervoor zorgen dat de lens gaat vervormen. Daarom is het ook af te raden om te douchen of zwemmen met lenzen in. 
  • In lenzenvloeistof zitten specifieke toevoegingen die de lens hydrateren, wat je niet hebt met gewoon water. Lenzen dragen na reinigen met gewoon water zal een uiterst oncomfortabel gevoel geven. 

Een goede contactlenshygiëne

Het is dus van groot belang om steeds nauwkeurig de hygiënevoorschriften op te volgen en regelmatig na te kijken of je over voldoende voorraad beschikt.

Er zijn vandaag de dag heel wat producten op de markt voor het reinigen van je lenzen. Schakel hierbij dan ook altijd de hulp in van je opticien want die kan, samen met jou, op zoek naar het geschikte product bij jouw type van lenzen. 

    Naar overzicht blog

    Reageer