Uw kind bijziend door tablet en smartphone?

Reageer

Wat is bijziendheid?

Bijziendheid is een veel voorkomend probleem waarbij u dingen die ver weg zijn niet scherp kan waarnemen. Deze oogafwijking kent vooral zijn oorsprong in de kinderjaren. Bij kinderen zijn de ogen immers nog niet volgroeid waardoor er sneller afwijkingen kunnen ontwikkelen.

Hoe ontstaat bijziendheid?

Wanneer u veelvuldig naar voorwerpen dichtbij kijkt zal het oog zich vervormen om het voorwerp scherp te stellen. Indien dit te vaak en te lang voorvalt kan de oogbal vervormen en langwerpig uitgroeien i.p.v. mooi rond. Bij kinderen in volle groei moet je dus zeker een oogje in het zeil houden. 

Opmars van bijziendheid bij kinderen

Misschien heeft u het ook al wel gemerkt dat steeds meer kinderen een bril nodig hebben. Een belangrijke factor hierbij is het veelvuldig beeldschermgebruik en dan voornamelijk op tablets en smartphones. Onderzoek toont aan dat kinderen gemiddeld zo'n 6 uur per dag met hun neus tegen een scherm gekluisterd zitten. 

Bijziendheid voorkomen

Moeten we nu beeldschermen volledig gaan verbannen? Neen, maar zoals bij zoveel andere zaken moet het met wat meer mate en zijn goede afspraken noodzakelijk. 

Tips om bijziendheid tegen te gaan:

  • Geef als ouder zelf het goede voorbeeld
  • Las pauzes in bij het schermgebruik. Hierbij is het aangewezen om kinderen maximaal 20 minuten onafgebroken naar de smartphone of tablet te laten kijken
  • Zorg ervoor dat de ruimte voldoende verlicht is
  • Laat het kind af en toe met de ogen knipperen zodat die vochtig blijven
  • Stuur kinderen geregeld naar buiten

Van veel binnen zitten word je bijziend

Het beste advies is kinderen zoveel mogelijk laten buitenspelen. Wanneer ze buiten zijn focussen ze zich meer op objecten in de verte waardoor ze hun ogen blijven trainen om ook ver goed te blijven zien. Daglicht zorgt bovendien voor de aanmaak van dopamine in de hersenen waardoor de ogen beter ontwikkelen.
Ga desnoods even mee met hen naar buiten want de aanmaak van dopamine zorgt ervoor dat we gelukkiger worden!

Buitenspelende kinderen

Naar overzicht blog

Reageer