Uit welk materiaal bestaat jouw bril?

Reageer

Van houten brilmonturen tot titanium of kunststof. Een brilmontuur kan uit heel wat verschillende materialen vervaardigd worden maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen die materialen?

Collectie brillen

Monturen in kunststof

Niets waar je zoveel mee kan aanvangen als kunststof monturen. Ze zijn zeer geliefd bij de ontwerpers omdat het materiaal makkelijk te bewerken is. Hierdoor zijn er eindeloos veel combinaties mogelijk met verschillende kleuren en vormen.
De bekendste is de acetaat montuur. De meeste acetaat is, net zoals zoveel mooie kledingmerken, afkomstig uit Italië. Hier kan je één van de belangrijke leiders in acetaat terugvinden namelijk Mazzucchelli. Al sedert de uitvinding van het acetaat in 1865 zijn zij toonaangevend in de productie ervan.

Acetaat montuur

Acetaat is een soort kunststof gebaseerd op planten, meer specifiek uit katoen en houtpulp. Deze worden verwerkt tot vermalen vezelachtige cellulose. Nu kan er een mooie waaier aan kleuren worden gebruikt om een motief te vormen. Dit gaat men mengen met aceton en samenpersen tot een plaat waaruit de monturen worden gesneden.

Acetaat is een hypoallergeen materiaal waar je niet ongerust moet worden over een allergische reactie. Een brilmontuur wordt dan ook intensief gebruikt en moet dus zeer comfortabel zitten.

De eerste ontwerper die met acetaat aan de slag ging was Oliver Goldsmith. Hij ontwierp één van de meest beroemde zonnebrillen ooit, gedragen door stijlicoon Audrey Hepburn in de klassieker "Breakfast at Tiffany's". 

Goedkoop of duur?

Bij goedkopere kunststofmonturen zijn minder kleurvariaties mogelijk omdat er met een effen plaat gewerkt wordt. Ook zijn de platen niet zo dik als de echte Italiaanse acetaatplaten en zijn ze voornamelijk in China vervaardigd. De scharnieren en neuspads zijn van mindere kwaliteit en daarenboven is het materiaal niet hypoallergeen, dus zeker iets om rekening mee te houden bij huidallergieën. 

Net omwille van bovenstaande redenen zijn al mijn monturen van hoogwaardige kwaliteit!

Naar overzicht blog

Reageer