Optiek Cardoen, al 30 jaar oog voor u

Reageer2 reacties

Op 19 november 1990 openden de deuren van Optiek Cardoen voor het eerst. Ondertussen staat er al 30 jaar ervaring op de teller en is Optiek Cardoen een waar herkenningspunt in Beselare en daarbuiten. Een plaats waar de klanten niet enkel hun bril of lenzen komen halen, maar ook samenkomen voor een gezellige babbel met mij. De hoogste tijd dus om even terug te blikken.

Voorgevel Optiek Cardoen 1990

Herinneringen van toen

Mijn avontuur begon op 23-jarige leeftijd, in een tijdperk waar van digitalisering nog geen sprake was en mijn klantengegevens dus netjes bijeengehouden werden in een fichebak. Scrollen op de website om de nieuwste collectie te bekijken was geen optie want die kon je enkel in de winkel terugvinden. Eindeloos veel modellen passen, een utopie want bij opstart kon je uit amper 5 verschillende collecties kiezen. Ondenkbaar vandaag de dag. 

Interieur Optiek Cardoen jaren 1990

Ik weet nog goed dat tijdens mijn opstart ook de oogtesten mogelijk werden bij de opticien. Een grote revolutie waar ik vele klanten gelukkig mee heb gemaakt.

Oogmetingen in de jaren 1990

De klanten moesten ook nog overtuigd worden van zaken als ontspiegelde of verharde glazen en een zonnebril was toen een echt luxe-item. Doorheen de jaren is een bril ondertussen een ware eye-catcher geworden en zijn de mogelijkheden oneindig.

Klanten aantrekken en informeren verliep via een foldertje, ontworpen door de plaatselijke drukker. Waar je nu onbeperkt informatie kan nalezen op het Internet was ik toen beperkt tot wat verscheen in magazines en wat de vertegenwoordiger mij liet zien op zijn passage in de winkel. De vertegenwoordigers van toen spreken mij nu nog steeds aan over mijn trouwe metgezel in de winkel, mijn kanarie Pingo. Hij entertainde me de volledig dag met zijn gezang. 

Kanarievogel Pingo

Op momenten dat er geen klanten waren hield ik mij bezig met het lezen van een boek, een spelletje patience, kruiswoordraadsels of wat handwerk. Mijn oma kwam toen nog breiles geven voor mij en wat vriendinnen die ik had uitgenodigd in de winkel. Op zaterdag om 11u30 was het steevast aperitief. Dan kwamen mijn vader en wat vrienden hier hun pintje drinken. En elke dag kwam de postbode binnen met mijn post en een gezellige babbel want een brievenbus had ik toen nog niet. 

Wat is er veel veranderd in die 30 jaar tijd maar mijn enthousiasme voor het vak is gebleven!

Meest memorabele klanten

In 30 jaar tijd zijn al veel klanten de winkel binnengestapt maar deze zijn net dat tikkeltje extra bijgebleven.

  • Ik had een klant die absoluut de eerste klant van Optiek Cardoen wou zijn. Ik heb hem echter nooit durven vertellen dat hij uiteindelijk de tweede is geworden. Elke keer ik hem zag zei hij glunderend dat hij mijn eerste klant was.
  • De winkelbel rinkelt en als ik opkijk staat er een 'beestemarchand" nog volledig in werkoutfit in de winkel. Hij gooit zijn bril naar mij en roept dat de bril geen kl*ten waard is. Daar stond ik met trillende benen. Hij is trouwe klant gebleven. 
  • Een van mijn klanten had verkleurende glazen (= glazen die reageren op zonlicht) waarvan 1 glas vervangen moest worden. Ik had per ongeluk 1 grijs glas besteld i.p.v. haar oorspronkelijke bruin glas. Pas na 2 maanden heb ik opgemerkt dat ze met 2 verschillende glazen rondliep. Ik heb het toen niet meer durven zeggen maar gelukkig heeft blijkbaar niemand het opgemerkt behalve ikzelf.
Naar overzicht blog

Reageer

2 reacties

Veerle De Coninck

Hey Siska, Super coole blog ;-) Leuk om lezen!

Sam Clauw

Proficiat met het 30-jarig bestaan Siska! Mijn meest memorabele moment in jouw winkel was het uitproberen van lenzen ('t moet ook al 15 jaar geleden zijn). Minstens een uur lang heb je me indertijd met engelengeduld zitten helpen. Om dan diezelfde avond thuis te komen en de lenzen niet meer uit te krijgen. Paniek alom haha! Merci dus voor de hulp doorheen die jaren ;)