Je bril zelf bijstellen: goed idee?

Reageer

Zit jouw bril niet helemaal goed? Ervaar je teveel druk achter de oren of valt de montuur net steeds af? Een perfecte afstelling op maat van jouw gezicht is cruciaal voor het draagcomfort van een bril. Maar pas op! Ga niet zelf aan de slag met behulp van tutorials op het Internet. Want zelf beentjes recht duwen of opwarmen met een haardroger kan jouw montuur beschadigen of zelfs breken.
Een montuur afstellen is een waar precisiewerk. Het is daarom verstandig om hiervoor een bezoek te brengen aan jouw opticien. 

Aandachtspunten voor een goed zittend montuur

  • Je hebt het gevoel dat het montuur steeds naar voren schuift, dan kan het zijn dat het montuur te los of net te strak aangespannen zit. Het is belangrijk dat de kromming van de benen perfect om de oren aansluiten. 
  • Een goed zittende bril mag je niet voelen. Ervaar je pijnlijke drukpunten achter de oren of aan de zijkanten van de neus, dan is het de hoogste tijd om even bij de opticien binnen te springen. 
  • Drukpunten achter de oren kunnen uitgroeien tot een bril acanthoom, een onschuldige zwelling of verdikking van de huid vlak achter de oorschelp. Die ontstaat door de voortdurende druk van een slecht afgesteld montuur. 
  • Door dagelijks gebruik kan het montuur zijn huidige afstelling verliezen waardoor het belangrijk is om regelmatig de correcte afstelling te controleren. Wanneer een bril niet mooi gecentreerd op de neus zit kan dit ook gevolgen hebben voor de scherpte van de bril. Het optisch midden zit namelijk niet meer precies voor de ogen. 


Zit jouw nieuwe bril dus niet helemaal goed of heeft die na een tijdje even een update nodig. Kom gerust even langs en dan pas ik hem onmiddellijk terug aan. 


Naar overzicht blog

Reageer