Hoe kies je de juiste kleur glazen voor jouw zonnebril?

Reageer

Een zonnebril, misschien wel hét belangrijkste accessoire tijdens die mooie lente- en zomerdagen. Naast een leuk mode-item zorgt een zonnebril ervoor dat jouw ogen optimaal beschermd worden tegen schadelijke uv-straling. Maar op zoek gaan naar de perfecte zonnebril vraagt wel wat keuzewerk. Nadat je een leuk montuur hebt gekozen is er ook een grote variatie in zonneglazen. 

Van meekleurende glazen, naar spiegelglazen tot gepolariseerde glazen: de mogelijkheden voor zonnebrillen zijn zeer divers en hangen vooral af van de situatie waarin je de zonnebril gaat dragen. 

Gekleurde glazen

Zonnebrilglazen zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren waarbij bepaalde tinten in de ene situatie geschikter zijn dan in de andere. Zo zijn grijze glazen bijvoorbeeld ideaal bij het autorijden omdat ze de kleuren erg waarheidsgetrouw weergeven. De kleur van het zonneglas zegt echter weinig over de hoeveelheid bescherming want zowel donkere als lichte zonneglazen kunnen evenveel bescherming bieden tegen schadelijke uv-stralen. 

Gepolariseerde glazen

Gepolariseerde zonnebrilglazen zien er aan de buitenkant uit net als iedere andere zonnebril. Ze zijn echter bijzonder praktisch want ze houden lichtweerkaatsingen bij, bijvoorbeeld een nat wegdek of sneeuw, tegen. Op die manier zijn ze een must bij het autorijden of tijdens winter- en watersporten. 

Zonnebril sneeuwlandschap

Meekleurende glazen

Doorheen de dag heb je te maken met wisselende lichtomstandigheden zoals schaduw, fel zonlicht of schemering. Om in elke omstandigheid comfortabel te kunnen zien kan je ook kiezen voor meekleurende of fototrope glazen. Deze glazen worden donkerder bij toenemende uv-straling en passen zich snel aan bij wisselende lichtomstandigheden. 

Spiegelglazen

Je ziet ze overal verschijnen, de zonnebril met spiegelglazen kende een enorme opmars. Een spiegelende coating zorgt er voor dat de hoeveel zonlicht die door de lens komt word gereduceerd. Daarbij werkt de lens als een eenrichtingsspiegel, waardoor mensen jouw ogen niet kunnen zien. Bovendien biedt een spiegelende zonnebril meer bescherming tegen schadelijke uv-stralen. 

Zonnebril met spiegelglas

Dégradé glazen

Naast de spiegelglazen, zie je ook heel vaak de dégradé of gradiênt zonnebrilglazen in het straatbeeld. Deze glazen kennen een kleurverloop van een donkere naar een lichtere tint. Dit geeft de zonnebril niet alleen een elegant uiterlijk maar zorgt ook voor een hoog draagcomfort. De bovenkant van het glas voorziet in een voldoende filtering van het uv-licht terwijl de onderkant ervoor zorgt dat je comfortabel om je heen kan kijken. 

Welke glazen je kiest, hangt dus af van verschillende factoren. Bedenk voor aanschaf wat de glazen moeten kunnen en vraag gerust advies zodoende we samen een goede keuze kunnen maken. 

Naar overzicht blog

Reageer