Gezonde ogen in een digitale wereld

Reageer

We sporten om ons lichaam en onze geest gezond te houden, we letten op onze voeding en verzorgen onze huid. Goed voor onze ogen zorgen, dat doen we jammer genoeg nauwelijks tot niet. Nochtans vormen onze ogen één van de belangrijkste zintuigen die we hebben. Onze ogen verzetten op een dag bergen werk. Denk maar aan de vele uren waar we gekluisterd zitten aan een beeldscherm. Door de coronacrisis werken we ook met zijn allen meer van thuis uit waardoor we dus langer aan een beeldscherm werken en vaak in minder optimale omstandigheden. 

Tekenen van vermoeide ogen

Op een gegeven moment gaan onze ogen ook protesteren. Ze voelen droog en branderig aan en u kan zelfs het gevoel hebben alsof er zand in uw ogen zit. Maar vermoeide ogen kunnen ook verdere gezondheidsklachten geven zoals hoofdpijn, algehele vermoeidheid en concentratieproblemen. 
Allemaal duidelijke signalen van overwerkte ogen. 

Tips tegen vermoeide ogen

  Veel hangt af van de situatie waarin we ons bevinden. Aan het werk in een te droge ruimte, airconditioning of langdurig beeldschermwerk? Dit alles kan droge ogen in de hand werken. Nochtans is het vrij gemakkelijk om onze ogen de nodige rust te gunnen.

  • Ontspan de ogen. Wrijf de handen tegen elkaar om warmte te creëren. Sluit de ogen en leg de handpalmen nu over de ogen om ze te ontspannen. 

  Ogen ontspannen

  • Gun de ogen de nodige rust. Kijk even naar buiten en durf weg te dromen. Bij langdurig beeldschermwerk knipperen we te weinig met onze ogen wat ervoor zorgt dat onze ogen gaan uitdrogen. Gun de ogen ten minste 15 minuten ontspanning na 2 uur beeldschermwerk. 

  Dagdromen

   • De indeling van de werkplek. Heel wat zaken hebben invloed op ons comfort tijdens het werken. Zorg voor voldoende lichtinval in de ruimte en vermijd vermoeide ogen door een correcte afstand tussen beeldscherm en ogen. Bewaar ongeveer 60 à 100 cm afhankelijk van de grootte van het scherm. Zo kunnen vermoeide ogen maar ook rug- en nekklachten vermeden worden. 

   Ergonomische werkhouding

   • Laat de ogen ook tweejaarlijks nakijken door een professional. Zij kunnen u bovendien adviseren over glazen met blue light filter ( blauwe licht filter) of office glazen. De glazen, met of zonder sterkte, omvatten een speciale coating die het blauwe licht tegenhoudt, afkomstig van beeldschermen. Het geeft de ogen meer rust en voorkomt ook slapeloosheid als u 's avonds nog beeldschermen gebruikt. 

   Office glazen


   Naar overzicht blog

   Reageer