Er was eens....kleur! Hoe ervaren kinderen kleuren?

Reageer

Het waarnemen van kleuren is mogelijk door een unieke samenwerking van onze ogen met onze hersenen. In onze ogen zitten staafjes en kegeltjes. Met de staafjes kunnen we verandering zien in helderheid en de kegeltjes zorgen voor de kleurwaarneming. Ze vangen het licht op en sturen het signaal door via de oogzenuw naar onze hersenen. Die kleurwaarneming staat niet onmiddellijk op punt want kinderen kunnen pas in hun tienerjaren net zo goed kleuren waarnemen als volwassenen. 

In de baarmoeder

Een ongeboren baby zal nog geen kleuren kunnen onderscheiden in de baarmoeder maar merkt wel een verschil tussen licht en donker. Dit pas na 25 weken, wanneer het kindje voor het eerst de ogen opent. 

Na de geboorte

Een pasgeboren baby ziet nog vrij wazig in het begin maar let vooral op sterke contrasten bijvoorbeeld zwart en wit. Na een viertal weken zal een baby de eerste kleuren kunnen onderscheiden te beginnen met rood. Rood zal trouwens voor veel baby's erg lang een favoriete kleur blijven.  Kort erna volgen de overige primaire kleuren: groen, geel en blauw. 

Baby focust zich op contrasten

Vanaf zes maanden na de geboorte kan een baby net zo veel kleuren onderscheiden als zijn ouders. Ze hebben echter nog een lange weg te gaan want sommige zachte kleuren en kleurnuances zijn pas vanaf de tienerleeftijd goed zichtbaar. 

Er bestaat ook een heel interessante theorie rond de aantrekking van bepaalde kleuren bij kinderen. Maureen Healy schreef hierover boek waarin ze dieper ingaat op bepaalde kleurvoorkeuren en de emotie van het kind. Zo staat geel voor fantasierijke kinderen terwijl blauw eerder aansluit bij rustigere kinderen.

Blauwe verf op kinderhandje

Kleurenblindheid bij kinderen

Merk je dat jouw kind problemen heeft met het herkennen van kleuren? Vanaf de leeftijd van 4 jaar kan gekeken worden of het kind last heeft van kleurenblindheid. 
Kleurenblindheid valt terug samen met die zogenaamde kegeltjes in onze ogen. Er zijn 3 soorten kegeltjes die elk instaan voor een bepaalde kleur: rood, groen of blauw. Werkt één van die kegeltjes niet goed dan zal er een stoornis ontstaan. Een rood-groen stoornis komt het vaakste voor. Dan ziet het kind geen goed verschil tussen rode en groene kleuren. 

Test kleurenblindheid

Kleurenblindheid is niet te genezen. Maar het is wel goed om het te weten, zodat jij en je kind er rekening mee kunnen houden. Leuk weetje, bij verkeerslichten vormt het onderscheid tussen rood en groen geen probleem want er zit bij het rode licht wat geel en bij het groene wat blauw, zodat ook kleurenblinden ze herkennen. 

Naar overzicht blog

Reageer