De eerste kinderbril: boost het zelfvertrouwen van jouw kind met deze 4 tips

Reageer

Ik gaf het al aan in één van mijn vorige blogposts dat er een opmars is van bijziendheid bij kinderen en met welke zaken je dit kan vermijden. Desondanks zijn er uiteraard ook andere oorzaken die ervoor zorgen dat kinderen een bril nodig hebben. Dan is het van groot belang om dit proces op een positieve manier en in samenspraak met het kind aan te pakken. 

Onzekerheid bij kinderen

Bij kinderen blijven oogproblemen vaak langere tijd onder de radar. Een kind beseft namelijk niet altijd dat er een probleem is. Het is daarom zeer belangrijk om de ogen regelmatig te laten nakijken.
Wanneer een kind langere tijd niet goed kan zien zal dit niet alleen effect hebben op de schoolprestaties maar ook op de eigenwaarde. Het kind kan het bord niet voldoende goed lezen, maakt hierdoor fouten en loopt een leerachterstand op. Maar ook lichamelijk kunnen er klachten opduiken zoals vaak terugkerende hoofdpijn, concentratieproblemen of vermoeidheid. 

Als een bril de beste optie betekent voor het kind, is het belangrijk dat je je goed laat begeleiden bij de keuze van een goede kinderbril. 

Vier tips bij het kiezen van een kinderbril

Als ouder heb je het beste voor met jouw kind. Heel wat ouders zijn ongerust over het effect van een bril op hun kind. Ik geef hieronder een 4-tal tips die je helpen om een succesverhaal te maken van die eerste bril. 

Leg de keuze bij het kind

Het allerbelangrijkste is en blijft dat jouw kind zijn/haar bril zelf leuk vindt. Betrek dus het kind bij de aankoop. "Zo, mag jij even een nieuwe bril uitzoeken, wat cool!"


Het aanbod aan brilmonturen voor kinderen is tegenwoordig behoorlijk groot in vergelijking met vroeger, wat het veel gemakkelijker maakt om een hippe bril te vinden voor elk kind. Het is dan ook de bedoeling dat het kind de bril graag draagt en er zich goed in voelt. 

Ga in dialoog met het kind

Vroeg of laat krijgt het kind te maken met opmerkingen van andere kinderen. Luister open en zonder vooroordelen naar de bezorgdheid van je kind over het dragen van de nieuwe bril. We hebben het misschien zelf in het verleden ook meegemaakt toen we voor het eerst met een bril naar school moesten. Uit schaamte blijft de bril in de boekentas zitten en dat is uiteraard ook niet de bedoeling. 

Probeer je dus in te leven in de situatie van het kind en help hem/haar de opmerkingen op een positieve manier te benaderen. Door in dialoog te blijven met het kind kan je samen problemen tackelen en indien nodig ingrijpen. 

Rolmodellen

Ga jouw kind niet voorbereiden op iets negatiefs. Een bril hoort bij hem/haar en zal het kind helpen in de dagdagelijkse bezigheden. Als jij als ouder er moeite mee hebt dat jouw kind een bril moet dragen dan zal het kind zich hieraan spiegelen. 

Probeer er dus een leuk avontuur van te maken samen met het kind. Kijk even op Internet naar leuke monturen of laat het kind een zelfportret met bril tekenen. 
Misschien heeft het kind ook wel een rolmodel met bril waar hij/zij naar opkijkt? Denk maar aan een stripheld of het hoofdpersonage in een film.

Een kwalitatieve kinderbril

Naast een leuk montuur is het ook belangrijk dat een bril aangepast is aan de leefwereld van het kind. Een bril mag immers niet het plezier van het kind in de weg staan. De ideale kinderbril is dus comfortabel, flexibel en kan tegen een stootje. 

Is jouw kind heel sportief? Het is niet altijd evident om een bril te dragen tijdens het sporten en zonder bril ziet het kind geen diepte meer. Hier kan een sportbril de oplossing bieden. 

Wil je nog meer tips en tricks? Klik gerust even door op volgende link.
Of bekijk de video waarin ik handige tips geef bij het kiezen van een kinderbril. 

Naar overzicht blog

Reageer